Tampere tekee omakotiasumisesta todellista luksusasumista

28.11.2019

Teimme julkilausuman AL.n yleisönosastoon

Tampereen kaupunki ja maamme hallitus muistaa meitä omakotiasujia huomattavilla lisämaksuilla ja maksujen korotuksilla.

Tampereen kaupunki nostaa vanhojen omakotitonttien vuokria 7-10 kertaisiksi uusiessaan vuokrasopimukset niiden täytyttyä. Eivätkä oman tontin omistajat pääse sen helpommalla, kun kaupunki vedättää kiinteistöjen verotusarvot tappiin ja korottaa kiinteistöveroprosentin lain sallimalle maksimitasolle.

Samassa yhteydessä kaupunki heikentää omakotitalon omistajan omaisuuden suojaa mahdollisen vuokrasopimuksen irtisanomistapauksissa määrittämällä rakennusten lunastushinnan lain vastaisesti vain 60% ”teknisestä arvosta” kun aiemmissa sopimuksissa puhuttiin täydestä käyvästä arvosta.

Valtiovalta nostaa lämmityskustannuksia määräämällä polttoöljylle lisää veroa ja laatii kunnallisten uusien maksujen koriin uusia veroluonteisia maksuja, esim. hulevesimaksut tontin rajaojaan johdettavista hulevesistä.

Jotain näennäisesti myönteistäkin on havaittavissa, niin sekä kaupunki, kuin valtiovalta tukevat ekologiseen lämmitysmuotoon siirtymistä, mutta… Kun nämä muutokset on omakotitaloon tehty, nousee jälleen asunnon verotusarvo ja tuo tuki peritään vähitellen takaisin korotetun kiinteistöveron muodossa.

Monen poliitikon mielestä omakotiasuminen Tampereen kaltaisessa kaupungissa on luxusta ja näillä edellä mainituilla toimilla se sellaiseksi varmasti ajan myötä muodostuukin. Mihin on unohtunut se sosiaalisin perustein edulliseksi asumismuodoksi tuettu omakotitalojen mahdollistaminen kohtuullisine tontinvuokrineen ja muuna kaupungin käytännön tukena?

Ei tarvitse kuin mennä katsomaan 1980-luvulla rakennettujen ja jopa sitä myöhemminkin katuja. Monttuja, kuoppia ja haljennutta hoitamatonta asfalttia kyllä riittää lähes joka kaupunginosassa. Nuo kadut kun vielä saataisiin kuntoon, niin luksusasuminen olisi myös katujen osalta totta, eikä pelkästään asumiskustannusten.

 

Tampereen Omakotiyhdistysten Keskusjärjestö ry

 

Juhani Skogberg

Markku Ahonen

Tuula Lahtinen

Risto Mäkinen

Tero Vehviläinen

Lauri Pitkänen

Reima Leppänen

Vappu Nisula